Финансовият министър Асен Василев съобщи, че  идва голяма промяна за

...
Финансовият министър Асен Василев съобщи, че  идва голяма промяна за
Коментари Харесай

Идва голяма промяна! Ключова новина от Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев заяви, че  идва огромна смяна за компаниите след новия закон за Данък добавена стойност,

9088 компании са се дерегистрирали по Закона за Данък добавена стойност през първите шест месеца на тази година.
-->
Това са данни на Национална агенция за приходите, оповестени от министъра на финансите Асен Василев на депутатски въпрос на Мартин Димитров и Георги Ганев, които са едни от основателите за промени в прага за регистрация по Данък добавена стойност, съобщи Пловдив 24.

Причината за питането е смяната в Закона за Данък добавена стойност, съгласно която от 01.01.2023 година се усили прагът за наложителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв..

Това пък прави  все по-актуален въпросът за опциите на дребния бизнес да приключи своята регистрация по ЗДДС.От данните на финансовия министър излиза наяве още, че към края на предходната година общият брой на юридическите лица, вписани в регистъра на Национална агенция за приходите, са 1 019 558, като от тях 305 842 са регистрирани по ЗДДС, а нерегистрирани са 712 716 компании, написа Pariteni.bg.

Към края на юни тази година борят на компаниите, които се водят на доклад пред Национална агенция за приходите,  нараства до 1 054 293, като се усилват и тези, които не са регистрирани по Данък добавена стойност – с 30 000.Дерегистрацията по ЗДДС може да се извърши единствено когато са налице избрани основания за преустановяване на регистрацията, които са посочени в закона.

Тя може да се извърши по самодейност на Национална агенция за приходите или по самодейност на съответното данъчно задължено лице.Това на процедура значи, че след 01.01.2023 година, в случай че компания е осъществило облагаем оборот, който е в размер по-малък от 100 000 лв. за 12 поредни месеца преди настоящия месец, то ще може да приключи своята регистрация по ЗДДС.

Регистрацията по ЗДДС не е единствено наложителна, само че и доброволна на съображение член 100 от ЗДДС. След регистрацията по желание лицето има задължението да начислява Данък добавена стойност върху своите продажби, само че и има правото да употребява данъчен заем за своите покупки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР